Hovedtrekk 2019
Etter fem år med økning i driftsinntekter og resultatforbedring, ble 2019 et år med nedgang i driftsinntekter og resultater for konsernet samlet. Bakgrunnen er først og fremst redusert aktivitetsnivå innen modulvirksomheten samt lavere priser og leveransevolumer av industritre og byggtre. For konsernet samlet falt driftsinntektene med 6,6 prosent til NOK 10,3 mrd (11,0) og driftsresultatet med 42,4 prosent til NOK 335,4 mill (586,2). Avkastning på sysselsatt kapital falt fra 19,0 prosent til 9,4 prosent. I Moelvens langsiktige strategiplaner er hovedmålsettingene fokusert mot å skape en virksomhet med internasjonal konkurransekraft og en robusthet som begrenser volatiliteten i resultater og kontantstrøm. Resultatnedgangen fra 2018 til 2019 var betydelig. Sett i sammenheng med aktivitetsbortfallet i modulmarkedet og prisnedgangen i det internasjonale markedet for industritre, mener styret likevel at det langsiktige forbedringsarbeidet som ligger til grunn for strategien gir resultater.
Med eksport til over 40 land og på flere kontinenter, er utviklingen i verdensøkonomien viktig for Moelven. Totalt skjer omkring 15 prosent av konsernets samlede omsetning på markeder utenfor Skandinavia, hovedsakelig i eurosonen, UK, Midtøsten, Nord-Afrika og Asia. Det er hovedsakelig industritre som eksporteres. For Timber isolert er eksportandelen utenfor Skandinavia 45 prosent og for Wood 10 prosent. Både prisutviklingen på det internasjonale markedet for industritre og valutakursutviklingen har derfor stor betydning for virksomheten. Både direkte for eksportomsetningen, men også indirekte fordi prisnivåene internasjonalt overføres raskt til hjemmemarkedet i Skandinavia.
I 2019 har etterspørselen etter industritre internasjonalt vært god, selv om konjunkturen og handelskrigen mellom USA og Kina la en viss demper på aktiviteten. På tilbudssiden har det samlede utbudet av industritre vært på et nivå som har medført ubalanse i markedet og prisfall sammenlignet med året før. Svake skandinaviske valutaer, spesielt mot EUR, har bidratt å opprettholde en god konkurransekraft for de eksportrettede enhetene.
UK er et viktig eksportmarked for Moelven. Markedsaktiviteten var god i 2019, selv om Brexit-problematikken medførte en del usikkerhet gjennom året. Moelven gjennomførte tidlig tiltak for å redusere risikoen knyttet til Brexit, og anser at usikkerheten med tanke på UK framover hovedsakelig er knyttet til konjunkturutviklingen.
Wood-divisjonen omsetter sine videreforedlede trevarer hovedsakelig innen industri og byggevarehandel i Skandinavia. Etterspørselen fra dette markedet har vært tilfredsstillende, selv om byggeaktiviteten har falt noe tilbake sammenlignet med 2018. Divisjonen har også sju såkalte kombinerte enheter som benytter sagtømmer som råstoff i sin virksomhet. Avhengig av råstoffkvalitet og –dimensjoner gir dette et visst volum av industritre som ikke videreforedles ved enheten, men selges i eksternt. Andelen industritre solgt eksternt fra de kombinerte enhetene økte i 2019 sammenlignet med året før, og er en del av årsaken til at divisjonen økte driftsinntektene.
Tømmerlagrene på starten av året var på tilfredsstillende nivåer med hensyn til det planlagte produksjonsnivået for vinteren 2019. Tømmertilgangen har generelt vært god gjennom året. Ved utgangen av 2019 var lagerbeholdningene noe høyere enn ved inngangen til året. Både tømmerpriser og prisene for flis- og fiberprodukter har vært høyere i 2019 enn året før.
Byggsystemer opererer utelukkende innen bygg- og anlegg i Skandinavia. Leveranser skjer til profesjonelle aktører innen både nybyggmarkedet og til ROT-markedet (rehabiliterings-, ombyggings og tilbygg). Markedsaktiviteten innen disse markedene har avtatt noe i 2019, spesielt innen modulprosjekter til boligformål. For året sett under ett var den samlede etterspørselen etter divisjonens produkter og tjenester noe lavere enn året før. Ved årsskiftet var likevel den totale ordrereserven for divisjonen NOK 131 mill høyere enn på samme tid i 2018. Den lave markedsaktiviteten og en bedret, men fortsatt svak ordresituasjon, gjør det fortsatt nødvendig å opprettholde de nedjusteringene av kapasiteten som er implementert i 2019.
Hendelser i 2019
Den 13. februar brøt det ut brann i trelasttørkene ved Moelven Trysil AS. Brannvesenet ble varslet like etter klokken sju om morgenen, og Moelven fikk raskt kontroll over alle medarbeiderne ved sagbruket. Ingen personer kom til skade, men flere av tørkene ble utsatt for betydelig skade. De minst berørte tørkene kom relativt raskt tilbake i drift og ved utgangen av første kvartal var tørkekapasiteten tilbake på ca. 50 prosent av nivået før brannen. Skadene på de øvrige tørkene viste seg å være så omfattende at skadeomfang sett opp mot alder gjorde at det ble besluttet å bygge nye i stedet for å reparere de gamle. Karenstid og egenandel på skade- og avbruddsforsikring ble belastet regnskapet med ca. NOK 5 mill i første kvartal. De nye tørkene ble igangkjørt i november/desember 2019.
Både Moelven Töreboda AB og Moelven Våler AS markerte 100-års jubileum i andre kvartal. Samtidig feiret Moelven Limtre AS sitt 60-års jubileum. Jubileene understreker at det ligger mye historie og erfaring til grunn for de produkter og tjenester konsernet leverer i dag. I mai fikk det 85,4 meter høye Mjøstårnet, sin offisielle status som verdens høyeste trehus. Styreleder Steve Watts i den internasjonale skyskraperorganisasjonen (Council on Tall Buildings and Urban Habitat, CTBUH) beskrev Mjøstårnet som «et steg inn i fremtiden» som vil få stor betydning for utvikling av framtidens byer. Moelven Industrier ASA ble stiftet i 1899, og gjennom hele sin 120 år lange historie har Moelven, med prosjekter som OL-hallene til ’94-lekene, over 200 trebruer og to verdensrekorder med «Treet» i Bergen og «Mjøstårnet» i Brumunddal, flyttet grenser for hva som er mulig å bygge i tre. Som et symbol på at et av verdens ledende kompetansesentre innen trekonstruksjoner ligger i Moelven-konsernet, leverte konsernet monumentet «Silva» til Ringsaker Kommune. Monumentet er åtte meter høyt, åtte meter i diameter, kan lyssettes etter sesong og er laget av limtrebjelker fra Moelven Limtre AS.
Onsdag 22. mai gikk modul nummer 90 000 ut av fabrikken til Moelven Byggmodul AS. Siden den nåværende fabrikken til Moelven Byggmodul AS ble bygd i 1975, har selskapet produsert og levert bærekraftige moduler i tre til bygg og anleggsektoren, offentlige bygg, næringsbygg og bygg til boligformål. Etter oppkjøpet av Moelven Byggmodul Hjellum AS, blir leilighetskonseptet ivaretatt av sistnevnte, mens Moelven Byggmodul AS har spesialisert sin produksjon mot bygg og anleggssektoren samt offentlige bygg og næringsbygg.
Gjenoppbyggingen av justerverket ved Moelven Notnäs Ransby AB, avd. Ransby, etter brannen i november 2018 ble gjennomført i henhold til planene. Det nye justerverket ble satt i drift sommeren 2019.
I september ble den nye bioenergisentralen som Moelven Pellets AS har bygd på Sokna satt i drift. Igangkjøringen gikk etter planen, og Moelven Soknabruket AS stengte ned sitt gamle fyranlegg i oktober. Bioenergisentralens to forbrenningskjeler har en samlet installert effekt på 24 MW, og leverer miljøvennlig termisk energi til både Moelven Soknabruket AS og Moelven Pellets AS sin nye pelletsfabrikk. Pelletsfabrikken startet opp prøveproduksjon i månedsskiftet september/oktober. Oppstarten gikk som planlagt og de første leveransene skjedde allerede i oktober. I begynnelsen av 2020 ble kravene til ENplus-sertifiseringen av pelletsen tilfredsstilt. Det er inngått en samarbeidsavtale med SCA om levering av pellets. Avtalen innebærer at det svenske konsernet SCA kjøper hele produksjonsvolumet fra fabrikken.
I september ble det besluttet å ytterligere spesialisere aktiviteten ved Moelven Løten AS. Dette skjer ved at produksjonen av standardvarer overføres til Moelven Våler AS mens Moelven Løten AS fra årsskiftet kun vil produsere spesialprodukter fra grove furustokker. Endringen gjør at driften blir redusert til ett skift. Bemanningen har derfor blitt redusert med til sammen sju personer. Tømmerforbruket vil reduseres fra ca. 90.000 m³ til 75.000 m³.
Etter en grundig prosess ble det i september 2019 signert avtale om anskaffelse av et nytt styringssystem for HMS, kvalitet og ytre miljø. Leverandøren Landax leverer et helhetlig verktøy som skal støtte alt HMS arbeidet i Moelven. Et felles arbeidssett vil styrke måten vi følger opp og gjennomfører forebyggende arbeid. Det er lagt opp et implementeringsløp hvor ulike moduler innføres i faser. I årene fremover vil opplæring og endrede arbeidssett prege mye av HMS-arbeidet i Moelven.
Den 30. september besluttet styret i Moelven Eidsvold Værk AS å legge ned bedriften. Moelven Eidsvold Værk AS er et kombianlegg med både sag og høvleri, og har 60 ansatte. Avviklingen vil skje i løpet av 2020. I august 2019 ble medarbeiderne informert om at en nedleggelse av virksomheten ble vurdert. Bakgrunnen var høye driftskostnader og et omfattende investeringsbehov for å gjøre driften konkurransekraftig i en mer normal markedssituasjon enn det som har vært tilfelle de siste årene. Etter et omfattende utredningsarbeid lyktes man ikke med å finne alternative løsninger som kunne gitt forsvarlig grunnlag for videre drift, og beslutningen om avvikling ble derfor fattet.
I oktober var Moelven vertskap ved gjennomføring av deler av programmet for SIKT 2019. SIKT er en årlig konferanse hvor H.K.H. Kronprins Haakon inviterer unge ledere og talenter mellom 20 og 40 år til å delta. SIKT-konferansen samler rundt 200 deltakere fra hele landet, og representerer næringsliv, gründere, offentlig sektor, organisasjonsliv, kultur, idrett, media og akademia. Målet med konferansen er at deltakerne skal kunne lære av hverandre og diskutere felles utfordringer og muligheter i fremtidens Norge. Fire av konsernets medarbeidere var deltakere på konferansen.
Limtrebuene som ble brukt som bord under SIKT-konferansen har i ettertid blitt en del av bærekonstruksjonen til Tande Bru over E6 sør for Moelv.
Boligprosjektet «Cederhusen», tegnet av BAU arkitekter og levert av Moelven Byggmodul AB ble i oktober 2019 stemt fram som vinner av Haninge Arkitekturpris 2019. Som begrunnelse for nominasjonen, som i seg selv er en anerkjennelse av den arkitektoniske kvaliteten til modulbaserte bygg, sa juryen at «Cederhusen er et trebygg som smelter inn i omgivelsene. Husene binder byen og naturen sammen på en fin måte og skaper med noen få materialer en stor variasjon i uttrykk. Med sine lange balkonger og felles takterrasse får alle beboere nærhet til naturen og utsikt over den framvoksende bydelen Vega i Stockholm».
Et godt eksempel på strategien anvendt i praksis er Moelven Modus nye, egendesignede kontor i Malmö. Newst! har kåret kontoret til et av Sveriges fineste kontorer 2019. Da kontoret ble designet, var det å skape nye normer for hvordan et kontor ikke bare kan se ut, men også være designet for å ivareta nye arbeidsformer og –mønstre. Med andre ord: ”Nytenkning” og fokus på ”Folk”. I tillegg er Modus sine løsninger dokumentert bærekraftige sammenlignet med tradisjonelle plassbygde løsninger, spesielt når mulighetene for gjenbruk utnyttes.
Den 29. november ble Finansparken Bjergsted i Stavanger offisielt åpnet. Finansparken Bjergsted er det nye hovedkontoret til Sparebank 1 SR Bank, og er med sine 22.800 m² Nord Europas største næringsbygg basert på tre i bærende konstruksjoner. Både Moelven Limtre AS og Moelven Modus AS har hatt betydelige leveranser til bygget med bærekonstruksjoner i limtre samt innredning med Eco Panel og Multi Room-løsninger. Bruken av tre, både i bærekonstruksjonene og som en del av innemiljøet, er en viktig bidragsfaktor til at bygget etter all sannsynlighet vil sertifiseres til nivået BREEAM Outstanding, som er det høyeste nivået for miljøsertifisering av bygg.
Strategi – Folk, Nytenkning, Bærekraft og Lønnsomhet
Bærekraft og klimautfordringene verden står overfor får stadig større oppmerksomhet. For Moelven-konsernet har bærekraft og miljøpåvirkning vært sentrale temaer over lang tid, det er en naturlig del av kulturen og tankesettet i en virksomhet basert på tre som råstoff. Fra og med 2017 inkluderer konsernets offentlige rapportering også en bærekraftsrapport iht. til GRI-standardene (Global Reporting Initiative) samt klimaregnskap iht. GHG-protokollen (GreenHouse Gas). Generelt i samfunnet bidrar den økende kunnskapen og bevisstheten omkring treets egenskaper og muligheter, både som karbonlager og som byggemateriale, til en økende interesse for å bygge klimasmart med tre.
Blant Moelven-konsernets produkter og tjenester er leveransene fra Wood og Byggsystemer det mest synlige for omverdenen. Dette gjelder både videreforedlede byggematerialer i tre, broer og andre bærende konstruksjoner i limtre samt modulbaserte leilighetsbygg. I tillegg er aktiviteten innen infrastruktur høy. Bruken av tre i denne sammenheng er også økende, og er en viktig årsak til den gode etterspørselen etter industritre, som er hovedproduktet til Timber-selskapene.
I 2018 ble det tatt en strategisk beslutning om å utvide konsernets satsning på foredling av restråstoff i egen regi. Tidligere har restråstoff fra den tremekaniske industrien hovedsakelig blitt solgt til annen industri eller blitt brukt til bioenergiformål internt. Det har også vært drevet brikettproduksjon i mindre skala. Beslutningen som ble tatt våren 2018 innebar bygging av en ny pelletsfabrikk og et nytt bioenergianlegg på Sokna utenfor Hønefoss, med en total investeringsramme på NOK 270 mill, hvorav Enova støtter satsningen på bioenergi med NOK 66 mill. Satsningen tar i bruk banebrytende løsninger, der energi og flisprodukter fra Moelvens sagbruk i regionen blir brukt til pelletsproduksjon. Både bioenergianlegget og pelletsfabrikken ble igangkjørt i løpet av høsten 2019. Pelletsfabrikken har gitt 7 nye arbeidsplasser, og vil med full produksjon sørge for at pelletsproduksjonen i Norge blir fordoblet. Det unike med fabrikken er at det er den første pelletsfabrikken i Norge som er energimessig fullintegrert i et sagbruk. En stor del av den totale investeringen har vært et helt nytt bioenergianlegg som både forsyner sagbruket og pelletsfabrikken med termisk energi. Det betyr at energien som ellers ville gått til spille fra sagbruket brukes i produksjonen av hvit pellets. Beregninger viser at man med dette grepet vil redusere energibruken i pelletsproduksjonen med opptil 37 prosent.
Ved siden av miljø- og bærekrafttemaet har HMS blitt stadig viktigere i strategiarbeidet. Konsernet har en langsiktig målsetting om null skader – det skal være trygt å arbeide i Moelven. Utviklingen i skadefrekvensen har ikke vært tilfredsstillende, og H1-verdien økte fra 10,9 i 2018 til 11,3 i 2019. I strategiplanen er det etablert delmål på veien fram mot den langsiktige målsettingen.
*H2-verdi=Antall skader med og uten fravær per million arbeidede timer, de siste 12 månedene.
Helse-, miljø- og sikkerhetsstrategien kan oppsummeres i ni punkter:
- Tydelige mål
- Aktivt lederskap og aktivt medarbeiderskap
- Økt ressursbruk
- Klar ansvarsdeling
- Økt kompetanse
- Systemer som understøtter
- Enhetlige prosesser og regelverk
- Incentiver og konsekvenser
- Hyppig informasjon
Forretningsmessig er konsernet fortsatt i en fase der store deler av virksomheten går godt og resultatene forbedres, mens andre deler av virksomheten fortsatt ikke innfrir de lønnsomhets- og avkastningskrav som er lagt. Det er derfor viktig at de rette prioriteringer og valg blir gjort, slik at det beste grunnlaget for vedvarende lønnsomhet blir lagt. Aksjonærverdiene i Moelven ivaretas og utvikles best gjennom at organisasjonen fokuserer maksimalt på å utvikle de enheter som selskapet besitter i dag og som med stor sannsynlighet vil nå lønnsomhetsmålene over en konjunktursyklus. En ytterligere vekst i strategiperioden bør skje gjennom styrking av den basisvirksomhet vi allerede har. Nye investeringer skal være tilpasset de strategiske valg som er tatt og skje innenfor de til enhver tid gjeldende finansielle rammer. Investeringer og vekst vil i hovedsak skje med basis i eksisterende virksomhetsområder.
Satsningen på internt forbedringsarbeid og omstrukturering i henhold til tiltaksplanen som ble utarbeidet høsten 2014 har fortsatt med full styrke i 2019. I tillegg gjennomføres organisasjonsmessige endringer og større investeringsprosjekter som vil gi bedret effektivitet og lønnsomhet.
Moelvens strategiske reisverk oppsummerer selskapsstrategien og brukes for å tydeliggjøre hva det skal arbeides med og hvilke prioriteringer som skal gjøres for å nå målsettingene.